sestdiena, 2012. gada 20. oktobris

Balts kā ziema


Var jau būt, ka ar ilgām pēc baltas ziemas radīts,  sanāca skaists svečturītis- tapis šodien radošajā nodarbībā labdarības veikalā ''Otra elpa''. Viens, jo arī nodarbības dalībniece bija tikai viena! Bet vai tādēļ sliktāk pastrādājām? Nebūt nē! :) 



Nodarbībā noskaidrojām, kurus materiālus līmēt ar karsto līmi, kuriem labāk patīk PVA līme, bet kuri- vislabāk ļaujas caurspīdīgās nagu lakas pieskārienam. 


Šī svečturīša veidošanai lietojām jau minēto nagu laku, gliterus, manikīra dizaina rotājumus (mazās zvaigznītes) un darba rīku, kas arī aizgūts no manikīra piederumiem- dotu. 


Lai gaiša sveces liesmiņa! 



trešdiena, 2012. gada 17. oktobris

Gribi savu MIEGA TRUSI?

Tad rīkojies šādi:




Kādā brīdī vari uzklausīt komentārus no malas:):):

tad izšujam purniņu, un Trusis gatavs:
Varam atdot viņu laimīgās ģimenītes gādībā:


Trusi pildām , kā parasti, ar sintaponu un labā ziņa ir tā, ka  nepieciešama tikai viena zeķīte, tātad derēs arī kāda vientuļa, bet vēl mīļa zeķe:):)



otrdiena, 2012. gada 16. oktobris

Uzzied cimdi Salaspils sociālajā centrā


Šovakar, kārtējā nodarbībā Salaspils sociālajā centrā, izrotājām cimdus. Ak, cik dažādi tie sanāca!


Cik aizrautīgi strādāja dāmas, katru reizi ir prieks braukt uz šīm nodarbībām. Netraucē ne salīdzinoši vēlais darba dienas vakars, ne kārtējais lietus aiz loga, mēs esam gatavas darboties! 


Un vēl pārsteidzošāk ir tas, ka nodarbību dalībnieces turpina darboties arī mājās, iedvesmojušās no nodarbībās redzētā. Šoreiz daudzas var palielīties ar paveikto! 


Nodarbību cikls notiek pateicoties izcīnītajai ''Otrās elpas'' stipendijai.



svētdiena, 2012. gada 14. oktobris

Cimdi, zeķes-Somijā

No 4.līdz 8. oktobrim es viesojos Somijas pilsētā Keravā, kur viņu pieaugušo izglītības centrā novadīju 2 nodarbības par cimdu un zeķu  rotaļlietu šūšanu.  Somijā ir 200 šādi pieaugušo izglītības centri! Sanāca paprāvs dāmu pulciņš un šujot pavadījām kopā 9 stundas. Visas šuva ar tādu azartu!!  Izrādās, ka Somijā līdz šim tādas rotaļlietas nebija zināmas. Tāpēc jo lielāks bija mans gandarījums , kad kāda no sievietēm (šobrīd bez darba esoša rokdarbu skolotāja) nolēma to  kārtīgi apgūt un mācīt tālāk arī citiem..
Vispār šis brauciens rada arī nedaudz skumjas pārdomas- Somijā ir ļoti liels valsts un pašvaldību atbalsts šādai cilvēku izglītošanai, un cilvēki to arī novērtē, ļoti labprāt nāk uz nodarbībām ... nezinu kāpēc Rīgā reizēm uz nodarbību (kas "Otrajā elpā" ir tik lētas!) atnāk 1-2 cilvēki..  To pašu stāsta arī ziedot .lv labdarības mājas meitenes... vai rīdzinieki ir izlutināti šai ziņā?



Un nobeigumā- šī iespēja man bija vienīgi pateicoties Eiropas finansētajai Mūžizglītības programmai Grundtvig. Paldies mūsu nacionālajai aģentūrai, kur strādā laipni un izprotoši cilvēki!  Joprojām esmu eirooptimiste! :):)
Varu tikai ieteikt visām ieskatīties Grundtvig darbnīcu  katalogā  un izvēlēties kaut ko sev piemērotu, nākamgad aizbraukt uz citu valsti,   mācīties, satikt jaunus, interesantus cilvēkus un, vispār, brīnišķīgi pavadīt veselu nedēļu!! Lai jums visām veicas!

piektdiena, 2012. gada 5. oktobris

Soma no safilcēta džempera


Vai jums kādreiz ir gadījies ielikt veļas mašīnā lielu džemperi, bet izņemt ārā tādu, kas nederētu par trīsgadīgam bērnam? Džemperis sabojāts, bet- materiāls kādam jaunam rokdarbam iegūts! Protams, vecos un apnikušos vilnas džemperus var likt veļas mašīnā un safilcēt ar nolūku. Tikai džemperim ir jābūt ar vismaz 60 procentiem  vilnas sastāvā un ūdens temperatūra nedrīkstētu būt zemāka par kādiem 60 grādiem. 

Šoreiz manās rokās nonāca skaists un raibs, ļoti stipri safilcēts džemperis. 


Izdomāju, ka taisīšu somu no džempera ķermeņa daļas, neko daudz nemainot un nešujot.

Zem padusēm priekšpusē nogriezu taisnu griezumu, bet mugurpusē izgriezu iecerēto formu, lai veidojas somas aizdares pārliktnītis. Ar šujmašīnu nošuvu apakšmalu. 

Somas mugurpuse

Somas priekšpuse

Piemeklēju atbilstoša lieluma bērnu trikotāžas krekliņu un izgriezu oderi tieši tādā formā, kā somas virspuse. Ievietoju to somā un sašuvu kopā. 


Ne pamatdetaļu, ne trikotāžas oderes maliņas nav apstrādātas, jo ne viens, ne otrs audums neirst! 

Piemeklēju rokturus, kas kādreiz kalpoja kādai somai un ar rokām tos piešuvu, izmantojot nelielas filcētā auduma detaļas. 


Somas aizdarei izmantoju kažoku aizdares detaļu, kas nopērkama jebkurā audumu veikalā. 



Klāt kādu rotājumu, atstarotāju, visu, ko vēlaties un soma gatava! 



Nesteidzieties izmest šķietami sabojātu apģērba gabalu- varbūt no tā var uzmeistarot ko interesantu! 




ceturtdiena, 2012. gada 4. oktobris

Kišmiš tehnika

Šis ir ļoti interesants rokdarbu veids, kur ar dzijas un dažādu materiālu palīdzību, tiek veidots darbs. Internetā, nosaukumu meklējot, atradu šādus variantus: čuņčurošana, karameļtehnika vai Crazy patchwork, bet man tā ir kišmiš tehnika :)...


Darbam nepieciešama ūdenī šķīstošā avolon plēve, pagaidu līme un šujmašīna.



Izvēlējos materiālus – striķus, filcu, lupatiņu gabaliņus un salīmēju tos šoreiz uz lina auduma. Parasti es visus materiālus lieku uz plēves, bet šoreiz man vajadzēja stingrāku pamatu.Audumu nopūtu ar līmi un saliku visu kā biju ieplānojusi...



Pa virsu visu vēlreiz nopūtu ar līmi un uzliku plēvi.


Tad visu nošuvu ar šujmašīnu - tur un atpakaļ, slīpi un taisni - tā, lai visas detaļas būtu kārtīgi piešūtas.


Pēc tam darbu izmazgāju siltā ūdenī - plēve izkusa, līmi gan mazliet pamazgāju ar ziepēm, jo filcā tā ieķeras vairāk nekā audumā.


Darbiņš ir gatavs – šoreiz tā būs maliņa jeb jostiņa kaut kam lielākam, piemēram, somai!

P.S. Interneta forumos atradu ziņas, ka esot arī tāds ūdenī šķīstošais flizelīns plēves vietā lietojams. Neesmu vēl to atradusi un izmēģinājusi, tāpēc nevaru spriest – vai ir ērtāk un labāk nekā ar plēvi ...

Vēl tauta runā, ka līmes vietā varētu lietot stipras fiksācijas matu laku... vajadzēs pamēģināt, bet šoreiz standarta variants...

Lai veicas arī Tev eksperimentos!

Manu kišmiš šalli, kura veidota tikai uz plēves saliekot lupatiņas, dzijas un filcu, var apskatīt šeit!







trešdiena, 2012. gada 3. oktobris

Kā veidot interesantu apsveikuma kartiņu

Ņemam 2-3-4....papīra kvadrātus, salokām uz pusēm, pēc tam pretējā virzienā, tad pa vienu diagonāli, tad mazās diagonālītes līdz lapas centram ieloka uz iekšu un salīmē visus kvadrātus kā parādīts. Šī ir laba līme, ja vien papīrs nav ļoti plāns, nu vismaz nedaudz biezāks par parasto rakstāmpapīru (tam labāk der līmes zīmulis). Katram otrajam kvadrātam diagonāles jāpārloka pretējā virzienā (nav tik sarežģīti kā izklausās). Ja taisa no plānāka papīra var pielīmēt vāciņus. Tad ar abpusējo līmlenti piestiprina aizsienamās lentītes un uzlīmē virsū kaut ko nobeigumam...











Arī šajā rakstiņā varat apskatīt, kādas izskatās pēc šī parauga veidotās apsveikumu kartiņas.



otrdiena, 2012. gada 2. oktobris

Sirsniņblociņš


Kad ieraudzīju šo sirsniņkladi Rimi, sapratu, ka noderētu tieši šādam projektiņam.


1. No vecām džinsu biksēm izgriež 2 vienādus taisnstūra gabalus , apmēram 48 x 24 cm,



2. Iekšējam taisnstūrim vidusdaļā piešuj kabatu- tādu izmēru, lai tur brīvi ieietu klades aizmugurējais vāks, blakus kabatai šoreiz piešuvu plastikāta kabatiņu, kur ievietot kādu mīļu vai smieklīgu fotogrāfiju (kabatiņu iegriezu no parastiem plastmasas vāciņiem-"kabatiņas", un malās nostiprināju ar filca strēmelītēm) fotogrāfiju var izņemt un aizvietot ar citu.



3. Ņem otru taisnstūri un kreisajā malā piešuj rotājumu, tad abus taisnstūrus saliek kopā ar labajām pusēm un sašuj 3 malas (vienu atstāj nesašūtu , lai var izvērt uz labo pusi. Kad ir izvērts, nesašūtajā malā ieliek cilpiņu un malu aizšuj. ievieto kladi, un pretī cilpiņai piešuj pogu...
kā redzat te ir brīva vaļa fantāzijai-kabatiņas, rotājumi, iniciāļi, ko vien sirds vēlas...